nuffnang

Wednesday, March 28, 2012

lepat pisang

lepat pisang 

Dsc00029
lepat ni agk unic rasanyer coz menggunakn tepung pulut yg menghasilkn efek kenyal2 bila dikunyah. tp.. tak lah sampai tertanggal gg artifisal tuh.. teehehe..

Created on : 24-03-2012



9Share


Bahan-bahan ( gne cwn besar dpt bnyk, cwn kcik dpt ciput.. )

  • 1 cawan (membukit) pisang lecek (+- 3 biji)
  • 2 cawan rata tepung pulut
  • 1/2 cawan gula pasir @ gula perang @ gula kabung yg dihancurkan.
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • daun pisang secukupnya utk membungkus.

Cara-cara

  1. potong daun pisang lalu dilayukan atas api. potong agak lebar spaya bleh digulung 3 kali utk elakkan lepat tersembul. coz bila ini trjadi..amatla buruks rupanyer..huhu..
  2. pastu panaskan pengukus.
  3. kacau gula, garam & santan hingga larut, pastu gaul mesra sehati sejiwa bersama tepung pulut. adunan lebih kurang seperti adunan cekodok pisang yer.
  4. Dsc00018
    ambil sehelai daun, bubuh sesenduk adunan. bungkus lah hingga jd sperti bentuk lepat. jgn bungkus mcm nasi lemak.. nnti kena tukar nama plak..hehe..
  5. last skali, kukuslah hingga masak. lbehkurang 20-25 mnt..
  6. p/s; yg ni akak guna gula pasir jer, sbb tu kaler putih. jika guna gula melaka, kaler dia jd gelap...
1001 petua orang tua

0 comments:

BMI Calculator

The BMI is calculated with the formula body weight divided by height to square. To make it easy for visitor of your homepage to calculate the Body Mass Index (BMI), use the BMI Gadget by BMI-Club . Allow me to call your attention to Broca-Formula.
Thank you for using the Body Mass Index calculator of BMI-Club.
Powered by Blogger.