ROTI BUN GORENG GEBU N LEMBUT..
Created on : 28-03-2012
Bahan-bahan ( 20-30bji(klu wat kcik2 leh dpt byk la) )
- 1. 2 sk yis mauripan
- 2. 500g tpung gandum
- 4. 1/2 cwn gula + 1 1/4 cwn air suam2 kuku(larutkan)
- 5. 1/2 cwn mnyak jgung
- 6. 1 sk baking powder
- 7. 1 sk bread improver
- 8. 1 sk dough softener
- BAHAN UNTUK INTI:-
- 1. 2 ulas bwng mrh+2ulas bwng putih+sdikit halia(tumbuk halus)
- 2. segenggam dging dicncng(lbih pn xpe)
- 3. 3 sdu rmpah kari, 1 sk srbuk lada putih
- 4. 1 btng kayu mnis,1 kntum bnga lwng,sdikit daun kari
- 5. 2 bji kntang(potng dadu)
Cara-cara
- mule2 ayak tpung gndum,bking pwder,bread softener.. kmudian msukkn mauripan n gaul smpai sebati.. lps 2 msukkn dough softener n mnyak.gaul smpai jd mcm serbuk roti..
- kmudian msukkn larutan air gula td sdikit demi sdikit smpai leh diuli.(klu dh leh di uli jgn lah hbiskn air 2). uli slama 10-15mnit @ smpai licin..tutupkan adunan dgn shlai kain dn perap slama 45mnit.
- smtra tggu roti 2 naik msk le inti pulak..tmis bhn yg ditmbuk halus..bila naik bau msukkn kayu mnis, bnga lawng,rmpah kari dan lada putih.. kmudian msukkn dging dan kntng..msuk sdikit air biarkan smpai dging n kntang empuk dan kering.. perasakn garam.. last msukkn daun kari.
- lpas 45mnit ambil sdikit adunan canaikn dan msukkn inti.. buatlh ape bntuk pun.sy wat bulat2 je sbb mmg xpndai bab seni nie hehe.. buat smpai hbis dan perap lg slama 10mnit.. kmudian leh digoreng dgn api yg sderhana..siap.. dh sjuk pun still lmbut tau..
- p/s:nk wat inti lain pun leh.. cm sy wat inti dging dgn kcng merah je.. kcng 2 bli je kat kdai mudh.. klu nk ltak kaya ke,stoberri ke,coklat ke ikot ske anda la ye... :)
0 comments:
Post a Comment